شهر اولین ها

تبریز-Tabriz2018

شهر اولین ها

تبریز-Tabriz2018

نخستین شهرداری

شهرداری

شهرداری تبریز نخستین شهرداری - یا به اصطلاح آن روز، بلدیه - ایران بود که در سال ۱۲۸۷ بنیاد یافت و قاسم خان والی تحصیل کرده دانشگاه سن سیر (saint cyr) فرانسه به عنوان اولین شهردار تبریز انتخاب شد.

www.taknaz.ir
کاخ شهرداری تبریز


نخستین مدرسه تحصیلات ابتدایی به شیوه نوین در ایران

:: مدرسه

نخستین مدرسه تحصیلات ابتدایی به شیوه نوین در ایران توسط میرزا حسن رشدیه در ششگلان تبریز بنیاد نهاده شد. میرزا حسن رشدیه در جوانی به بیروت رفت و در آنجا روش آموزش در دبستان‌ها را بررسی کرد پس از آن عازم استانبول شد آنگاه به مصر سفر کرد و پس از بازگشت به تبریز دبستانی به شیوهٔ آنها تاسیس کرد. مدرسه مموریال نیز از مدارس قدیم شهر تبریز است که توسط آمریکایی‌ها اداره می‌شد.

www.taknaz.ir
دیپلم ولیقلی دیلفانیان از مدرسه مموریال تبریز

● مدرسه کر و لال ها

● مدرسه کر و لال ها

اولین مدرسه کر و لال های ایران نیز در تبریز بنیاد گذاشته شد. جبار باغچه بان که سیمایش آشنای مردم ایران است آموزگاری ارجمند و مبتکری شایسته بود که ابتدا در تبریز کودکستانی را تحت عنوان "باغچه اطفال" دایر کرد و به همان خاطر خود را باغچه بان نامید. آقای سرداری نیا در «مشاهیر آذربایجان» در شرح زندگانی جبار باغچه بان می نویسد:

" مدرسه کر و لال ها را جبار باغچه بان در سال ۱۳۰۳ شمسی با وجود مخالفت های زیاد از جمله رئیس فرهنگ وقت دکتر محسنی در تبریز دایر کرد. این کلاس جنب باغچه اطفال باغچه بان در کوچه انجمن در ساختمان معروف به عمارت انجمن تأسیس شد. "

آقای سرداری نیا در ادامه می افزاید: " جبار باغچه بان اولین مؤلف و ناشر کتاب کودک در ایران است. او از سال ۱۳۰۷ شمسی علیرغم دشواری های وسیع چاپ و کلیشه، چاپ کتاب های ویژه کودکان را با نقاشی هایی که خود می کشید آغاز کرد. یکی از کتاب های وی با عنوان « بابا برفی» توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده و شورای جهانی کتاب کودک آن را به عنوان بهترین کتاب کودک انتخاب کرد. "


منبعhttp://www.aftabir.com

تبریز شهر بدون گدا !!!!!!!!!

شهر تبریز همواره در طول تاریخ خواستگاه علما و شخصیت های برجسته در طول تاریخ بوده و در این مدت اختراعات و اکتشافات و حوادثی رخ داده است که به همین سبب تبریز به عنوان شهر اولین ها لقب گرفته است . حال یکی دیگر از این افتخارات دارا بودن عنوان شهر بدون گدا می باشد

برای مشاهده کامل مطلب به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .


ادامه مطلب ...

اولین شهری که صاحب تلفن شد- تبریز بود

شهر تبریز درسال 1280 هجری شمسی ( پنچ سال قبل از امضای فرمان مشروطیت به وسیله مظفرالدین شاه) بنا به موقعیت مهم سیاسی و فرهنگی اش خود که درآن روزگار ولیعهدنشین و مرکز ثقل کشور بود به همت عده ای از رجال دلسوز دور اندیش ( ازجمله قاسم خان والی ) معروف به ( امیر تومان) که چند سال بعد از آن به عنوان نخستین شهردار تبریز انتخاب شد دارای نخستین مرکز تلفن در ایران گردید.......
اولین شهری که صاحب تلفن شد- تبریز بود

تلگراف در ایران

 نخستین تلگراف مورس در تیر ماه 1328 هجری قمری بین کاخ گلستان و اردوگاه تابستانی شاه قاجار درچمن سلطانیه مورد بهره برداری قرار گرقت. خط تهران – چمن سلطانیه در سال 1240 تا تبریز ادامه یافت و درسال 1242 خط قوق از تبریز به جلفا امتداد یافت و از این طریق علاوه بر ارتباط تلگرافی بین تبریز – تهران تنها خط تلگرافی کشور به شبکه تلگرافی روسیه متصل گردید.

 

ادامه مطلب ...

اولین نظمیه یا شهربانی(شهر اولین ها)

شهربانی

اولین نظمیه یا شهربانی به مفهوم امروزی توسط انجمن ایالتی آذربایجان در سال ۱۳۲۵ هجری قمری در تبریز به وجود آمد. اجلال الملک که نماینده انجمن ایالتی آذربایجان بود به سمت نخستین رئیس شهربانی انتخاب شد. از جمله کارهای این سازمان انتشار نشریه ای بود که به نام «نظمیه تبریز» منتشر شد.

باز اولی دیگر(شهر اولین ها)

باز اولی دیگر
رتبه‌بندی کلان‌شهرها از نظر اجرای اصل 44
در حالی که تمام عزم مسئولان کشور، اجرای اصل 44 قانون اساسی و واگذاری امور به خود مردم است و به رغم تأکید‌های فراوان رهبر انقلاب، دستگاه‌های د-و-ل-تی نتوانسته‌اند اقدام اساسی در اجرای این اصل حیاتی قانون اساسی انجام دهند، برخی نهادها و مؤسسات عمومی، توانسته‌اند اقدامات قابل تقدیری را در کارنامه خود ثبت کنند.

به گزارش خبرنگار «تابناک» از تبریز، از میان هشت کلان‌شهر، شهرداری تبریز توانسته است مقام نخست را در جذب سرمایه‌گذاری خارجی و اجرای اصل 44 به دست آورد.

بنا به گزارش دبیرخانه کارگروه تخصصی سرمایه‌گذاری کلان‌شهرها، شهرداری تبریز توانسته است با جذب 3635 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری غیرد-و-ل-تی در پروژه‌های عمرانی و خدماتی شهری در میان هشت کلان شهر کشور، گامی اساسی در اجرای اصل 44 بردارد.

بر پایه این گزارش، پس از تبریز، کلان‌شهر تهران با جذب 1115 میلیارد تومان، مشهد مقدس 116 میلیارد تومان، اصفهان 32 میلیارد تومان، قم با میزان سرمایه‌گذاری 20 میلیارد تومان و در رتبه بعدی، شیراز با 18 میلیارد تومان، مقام‌های بعدی را از آن خود کرده‌اند.
ناگفته نماند که کلان‌شهرهای کرج و اهواز نیز نتوانسته‌اند، هیچ گونه سرمایه غیرد-و-ل-تی برای پروژه‌های شهری جذب کنند.

گفتنی است، 3635 میلیارد تومان سرمایه‌ غیرد-و-ل-تی شهرداری تبریز، بیشتر به امور رفاهی و خدماتی و عمرانی اختصاص دارد که از جمله آنها، یک مجتمع آپارتمانی، چندین ایستگاه شادی (پارک) و چند مجتمع تجاری بزرگ است.
همچنین شهرداری تبریز، نه تنها از ایرانیان درون کشور توانسته جلب سرمایه کند که شمار بسیاری از ایرانیان خارج از کشور نیز در سرمایه‌گذاری پروژه‌های داخل شهری این کلان‌شهر همکاری کرده‌اند.

اولین خلبان ایرانی

کلنل محمد تقی خان پسیان اولین خلبان ایرانی
کلنل محمد تقی خان پسیان به سال 1270 هجری شمسی در محله سرخاب تبریز دیده به جهان گشود . وی ضمن فراگیری دروس اولیه متداول، با تحصیل در مدرسه نظامی به درجه سروانی رسیده و در فرماندهی نیروهای ژاندارمری مشغول به خدمت گردید. کلنل بعد ها به آلمان عزیمت و با دیدن دوره هوانوردی و انجام سی وسه سورتی پرواز نام خود را به عنوان اولین خلبان ایرانی در تاریخ ثبت نمود.در دوران مراجعت به ایران در فروردین 1300 به عنوان حاکم خراسان منصوب و سرمنشا خدمات ارزنده ای در آن دیار شد.پسیان که به هفت زبان زنده دنیا آشنایی کامل داشت در 10 مهرماه 1300 هجری شمسی طی طوطئه ای از طرف حکومت وقت ، در هنگام مبارزه با اشرار قوچان شهید و سر از بدنش جدا گردید. پیکر وی را پس از غسل با آب سناباد، در میان حضور انبوه مردم تشیع و پس از طواف درو حرم مطهر امام رضا در باغ نادری به خاک سپردند.
 روحش شاد و راهش پر رهرو باد

این یادبود در سه راهی فرودگاه تبریز قرار دارد

وقف نامه ربع رشیدی(مرتبط با : اولین ها برگی از تاریخ)

    وقف نامه ربع رشیدی اولین اثر ثبت شده از ایران در حافظه یونسکو
مرتبط با : اولین ها برگی از تاریخ
وقف نامه ربع رشیدی اولین اثر ثبت شده از ایران در حافظه یونسکو

http://www.up.patoghu.com/images/5heqi2z9io33yoqmjq8.jpg

نسخه وقف نامه ربع رشیدی در سال 1384 شمسی (2006 میلادی) از سوی کتابخانه مرکزی تبریز به برنامه حافظه جهانی معرفی شد، در سال 1386 (2007 میلادی) در فهرست حافظه جهانی یونسکو (به عنوان اولین اثر از کشور جمهوری اسلامی ایران و شهر تبریز  ) در حافظه جهانی به ثبت رسیدبه ثبت رسید و در بهمن ماه 1387 شمسی(2009 میلادی) در فهرست حافظه جهانی ایران ثبت شد.


برای مشاهده کامل مطلب بر روی ادامه مطلب کلیک کنی

منبعhttp://tabrizim.mihanblog.com

ادامه مطلب ...

سکه ماشینی{شهر اولین ها}

سکه ماشینی
http://old.tbzmed.ac.ir/abouttabriz/PICTURES/coin3.jpg

از سال ۱۳۰۶ هجری قمری ضرابخانه ماشینی به طور رسمی در ایران برقرار و تمام ضرابخانه های شهرهای معتبر برچیده شد. فکر ایجاد چنین ضرابخانه، سال ها قبل از این تاریخ، یعنی به سال ۱۲۲۲ هجری قمری در زمان ولیعهدی عباس میرزا نایب السلطنه در تبریز مورد توجه بوده و اقدام به تهیه مسکوک رسمی یا چرخی گردیده ولی به علت گرانی هزینه در حدود ۲۰۰ قطعه سکه سیمین تهیه و ضرابخانه تعطیل شد.

● ادبیات نوین(شهر اولین ها)









● ادبیات نوین

تبریز در عرصه ادبیات نوین نیز پیشگام بوده است. میرزا عبدالرحیم طالبوف و میرزا زین العابدین مراغه ای در نثر و داستان نویسی و میرزا جعفر خامنه ای در شعر نخستین کسان بودند که تحول شگرفی را موجب شدند. محمد حسین بهجت تبریزی ملقب به شهریار ، شاعر معاصر، خدمات بزرگی در عرصه ادبیات ترکی و فارسی به ثبت رسانیده است.

اولین چاپخانه

اولین چاپخانه در سال 1227 توسط شاهزاده عباس میرزا در تبریز تاسیس شد و 12 سال بعد دومین چاپخانه در تهران تاسیس گردید.

* برای اولین بار کتب خارجی در تبریز ترجمه گردید که از آن جمله عبارتند از: پطر کبیر،شارل دوازدهم،اسکندر کبیر،... .

*اولین رمان ایران به نام((ستارگان فریب خورده- حکایت یوسف شاه سراج)) توسط میرزا فتحعلی آخوند زاده در تبریز به رشته تحریر در آمد.

*  اولین دایرهّ المعارف توسط محمد رضا زنوزی تبریزی نوشته شد.

* اولین کتابخانه عمومی توسط میرزاحسن خان خازن لشگردر سال 1312 در تبریز تاسیس شد.